share Josee's website on:

bekijk Josee's YouTubekanaal:


INFO > BIOGRAFIE

Biografie

Josee Koning

Josee Koning is de leading lady van de Braziliaanse muziek in Nederland. Na haar studie aan het Amsterdams Conservatorium verdiepte zij zich verder in de Braziliaanse muziek en cultuur in Rio de Janeiro. In de jaren tachtig was zij een van de oprichters van de Braziliaanse fusion band Batida. De band maakte drie albums, speelde op het North Sea Jazz Festival en toerde in binnen- en buitenland. 

 

Antonio Carlos Jobim

In 1993 ontmoet Josee in Rio de Janeiro Antonio Carlos (Tom) Jobim, de 'vader van de Bossa Nova'. Ze besluit een Jobim Songbook op te nemen en vraagt Tom Jobim of hij wil meewerken. Helaas komt het album er niet omdat Jobim 8 december 1994 overlijdt.

 

Dori Caymmi

Met de Braziliaanse arrangeur en producer Dori Caymmi maakt Josee in Los Angeles haar Tribute to Antonio Carlos Jobim (1995). 

In april 1996 nodigt Caymmi Josee uit voor concerten in Rio de Janeiro en São Paulo, met de groten van de Braziliaanse muziek: Dori Caymmi, zuster Nana en vader Dorival, en zangeres Gal Costa.

 

Ivan Lins

Josee's tweede solo-cd Dois Mundos wordt ook geproduceerd door Dori Caymmi en opgenomen in Nederland, met speciale medewerking van de befaamde Braziliaanse zanger/componist Ivan Lins. In de zomer van 1999 speelt Josee met Dori Caymmi op het North Sea Jazz festival. 

De Braziliaanse tv-zender SBT gebruikt in 2004 Josee’s uitvoering van Coração Vagabundo van Dois Mundos voor de tv-serie Seus Olhos.

 

Recorded in Rio

Josee neemt haar derde solo-album Recorded in Rio (2003) op in Rio de Janeiro met Braziliaanse muzikanten. Het is gearrangeerd en geproduceerd door gitaarvirtuoos Leonardo Amuedo. Voor het eerst zingt Josee ook in het Nederlands. Ook Ivan Lins zingt wederom mee op dit album en levert enkele prachtige nieuwe stukken.

 

Lennaert Nijgh

In 2005 verschijnt Josee's eerste Nederlandstalige album: ‘Verdronken Vlinder, Josee Koning zingt Lennaert Nijgh’. Het is een postuum eerbetoon aan haar eerste echtgenoot, de in 2002 overleden tekstdichter Lennaert Nijgh met wie ze 12 jaar samen is geweest (1979 - 1991).

Tijdens hun huwelijk is het nooit tot een muzikale samenwerking gekomen. 

Na Lennaert’s dood groeit de wens om dit alsnog te realiseren.

Het album is opgenomen in Rio de Janeiro en bevat ook een duet met Boudewijn de Groot: ‘Als jij niet van me houdt’. 

Alle teksten zijn van Lennaert, de arrangementen en ritmes zijn onmiskenbaar Braziliaans dankzij de inbreng van de crème de la crème van de Braziliaanse muziek scene.

 

 

In 2013 komt Josee teksten van Lennaert op het spoor waar nooit eerder muziek op is gemaakt. Het idee om diverse componisten te vragen hiervoor te schrijven resulteert in 2017 in een theatertour: Een tip van de sluier.

 

 

Jobim Sinfônico

Paulo Jobim, de zoon van Tom Jobim komt in september 2011 naar Nederland. Josee treedt met hem op, begeleidt door het Metropole Orkest: Jobim Sinfônico.

 

Edison

Met de cd Bem Brasileiro (2007) gaat Josee terug naar het rijke Braziliaanse repertoire. Het album wordt opgenomen in Brazilië en bevat een duet met de beroemde Braziliaanse zanger/componist João Bosco. 

In juli 2008 wordt Bem Brasileiro genomineerd voor een Edison en de Edison Jazzism Publieksprijs.

 

Batida reunie

De legendarische groep Batida geeft 6 september 2006 een reünie concert. Vrijwel alle muzikanten die ooit bij de band betrokken waren, doen mee. In september 2007 komt een dvd uit van dit bijzondere concert.

 

Tournee in Brazilië

In april en mei 2008 toert Josee in noord en zuid Brazilië langs theaters en clubs met begeleiding van Braziliaanse muzikanten.

 

50 jaar bossa nova

Josee is de initiator van een Tribute to 50 Years of Bossa Nova op 10 juli 2008 in Openluchttheater Caprera in Bloemendaal. Met een internationale band en zangstudenten van de conservatoria van Amsterdam en Rotterdam speelt zij de hoogtepunten van de Bossa Nova.

 

Who’s the Bossa? 

Het concert is de start van de internationale band Who’s the Bossa? met Nelson Faria (gitaar), Kiko Freitas (drums) uit Brazilië, Hans Vroomans (piano) uit Nederland en Daniel Pezzotti (cello) uit Zwitserland.

Begin 2011 maakt Who's The Bossa? een korte tournee door Zwitserland en Nederland (BIMhuis, Amsterdam).

 

São Paulo

Eind augustus 2011 is Josee in São Paulo de speciale gast van het befaamde Jazz Sinfônica orkest. Zij zingt uitsluitend werk van Chico Buarque, o.a. uit zijn in 1973 gecensureerde muziektheaterstuk ‘Calabar’.

 

The Chamber Music Project

Op 12 oktober 2014 komt het eerste album van Who’s the Bossa? uit, getiteld ‘The Chamber Music Project’.

Het is een intieme benadering van Braziliaanse muziek, waarop Jazz en Klassieke muziek naadloos in elkaar overvloeien. Het album ontvangt prachtige recensies.

 

Bezetting: Nelson Faria (Br.)- gitaar, Daniel Pezzotti (Ch.), - cello, Hans Vroomans - piano, Josee Koning - zang

 

Verloren en Gevonden

In januari 2018 verschijnt het album Verloren en Gevonden, Josee Koning, zingt Lennaert Nijgh. 

Het album bevat 14 teksten Lennaert Nijgh (Josee' s ex echtgenoot) die zijn gevonden in het Letterkundig museum.

De teksten zijn voorzien van muziek door diverse Nederlandse componisten o.a. Han Kooreneef, Herman van Veen, Frank Boeijen en Peter Slager (alle 4 winnaars van de prestigieuze Lennaert Nijgh Buma award).

 

Tip van de sluier

Op 28 november 2017 gaat de theaterconcert serie Tip van de Sluier in première. Het is een ode aan tekstschrijver Lennaert Nijgh. Josee deelt het podium met de zangers Jim de Groot, Sjors van der Panne en Izaline Calister. De voorstelling wordt unaniem enthousiast ontvangen. De tour gaat langs 45 theaters.

 

Discografie:

* Verloren en Gevonden, Josee Koning zingt Lennaert Nijgh, januari 2018

* The Chamber Music Project, met Who’s the Bossa? (release najaar 2014)

* BosSAnook, duo with Gilbert Medam, recorded in Thailand, (Centara resorts, 2013)

* Bem Brasileiro, (Coast to Coast, 2007)

* Verdronken Vlinder, (Artist&Company, 2005)

* Recorded in Rio (Brigadoon Vocal|Sony Music, 2003)

* Dois Mundos (Challenge, 1999 – Holland; Seven Music, 2002 – Brazil)

* Josee Koning e Grupo, live at Nick Vollebregt’s café (1997 – Radio Netherlands)

* Tribute to Antonio Carlos Jobim (Columbia, 1995)

 

met Batida

* Live in Caprera, dvd van reunie concert 2006 (2007)

* Tudo Bem (Polydor, 1992)

* Terra do Sul (Timeless, 1987)

* Batida (Timeless, 1983)

 

 

 

De pers: "Het eerste en warmste applaus voor Josee Koning vanwege de schoonheid en het bereik van haar stem" [Jornal do Brasil]

 

"Zelden een zangeres zo overtuigend in de Nederlandse taal horen swingen"[Jazz]

 

"Josee Koning staat op het podium als rode wijn uit een goede streek en van een uitstekend jaar" [De Volkskrant]

Bio_JoseeKoning_mei2012.pdf
Adobe Acrobat document 1.5 MB